A Velemi Ifjúsági raj verset írt a csapatzászló bemutatásához:

 

Hegy lábánál ott van velem

ezt a helyet nagyon kedvelem.

Mindig ott leszek ha baj van,

hisz mindig is ezt akartam.

Putyora a parancsnokunk

akit néha felhúzunk.

Ha felhúzzuk a Rolit

lemoshatjuk a kocsit.

De mi mindig együtt vagyunk,

ha baj van össze fogunk.

Velem ÖTE mi vagyunk

ez a mi kis csapatunk!

 

 

A Bozsoki ifjúsági raj verse a csapatzászló mellé:

"Bozsok falu kicsi falu
A nyugati határon,
Itt vígadunk mi télen,
De még többet nyáron.

Bozsok falu kicsi,
De lakossága nagy,
A Lőrincék Pestiek,
Mi meg honfiak.

Bozsok falu kicsi falu
Sok az ifi benne,
Ki nem bánná, hogy ha egyszer
Majd tűzoltó lehetne.

Parancsnokunk Attila,
Másik nevén Szatos,
Tűzoltó, s azon felül
A helyi markolós.

Ha ő nem jön, pedig tényleg
Ritkán üt a Whisky,
Helyébe jön az újult erő,
Az extrém kemény D1xy.

Ki minket képez, láttátok őt,
A napszemcsis Peti,
S élletársát a rím kedvéért,
A szépséges Heni.

Ha női raj van, minden van,
Ez a mi törvényünk,
És ha látjuk itt a Zsuzsi,
Mi már nem is félünk.

Bozsok falu, kicsi falu,
A nyugati szélen,
Itt vígadunk mi a nyáron,
Nyáron úgy mint télen."

(Fő szerző: Nagy Lőrinc, társszerzők a többiek) :)

Képek 2016

Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége 2017. június 25-e és július 2-a. között rendezte meg a XII. ÖTOSZ Ifjúsági Minősítő Tábort. A tábornak idén a Balaton mellett Zamárdi település adott otthont. Az ország minden részéről érkező táborozó ifjúsági tűzoltó délelőtt elméleti és gyakorlati felkészítésen vett részt. Ezeken a felkészítéseken hozzuk azonos szintre a különböző korcsoportba tartozó ifjoncok szakmai tudását, ismételjük át az otthon tanultakat. Délután sport és különböző csapatépítő játékokat szerveztünk a gyerekeknek.  Az ÖTOSZ egyik legfontosabb szakmai programja az ifjúság nevelése, az utánpótlás képzése. A szakma elsajátításán túl, kiemelkedőnek tartjuk, hogy a gyerekek tanuljanak meg csapatban gondolkodni és egy csapatként dolgozni.  Nagy örömet okoz, ha a felnőttek ellen mérhetik össze tudásukat. Erre több csapatjáték alkalmával is adtunk lehetőséget. Idén is megrendeztük a „Találj haza” nevet viselő csapatépítő vetélkedőnket, melynek nagyon nagy sikere volt. A gyerekek megismerhették Zamárdit, összegyűjtötték a történelmi jelentőségű leírásokat, jelképeket.

 

Minden nap bővelkedett programokban. Az alaki kiképzést, valamint a szombati táborzáró díszszemle összeállítását Nyiscsák István zászlós, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Kiképzője végezte. A szerelési gyakorlatok, a füstsátor, a tábori olimpia, a szakmai és sportversenyek, és az elmaradhatatlan balatoni fürdőzés feledtette a fiatalokkal a számítógépet és a televíziót.

A küzdelem az ÖTOSZ által alapított bronz, ezüst és arany fokozatú szintvizsga jelvény megszerzéséért folyt. Az elméleti tudás mellett a gyakorlati felkészültséget is ellenőrizték a vizsgabizottság tagjai. Az új vizsgaszabályzat szerint minden táborozónak vizsgáznia kellett. Volt aki a már megszerzett minősítését védte meg, volt aki azért küzdött hogy büszkén a mellére tűzhesse.

Szombaton délután megkezdődött a táborzáró ünnepség, valamint a díszszemle. Mondhatjuk, hogy ez volt a tábor csúcspontja, melyre több szülő is kíváncsi volt. A tűzoltó egyenruhába öltözött gyerekek és csapatkísérő felnőttek Kovács Márta Eszter századparancsnok vezényletével vonultak a dísztérré kinevezett sportpályára. Az ünnepségen Balog László az ÖTOSZ-elnöke megköszönte mindenkinek a munkáját, gratulált a sikeres vizsgázóknak. Záróbeszédében elmondta, hogy az ÖTOSZ segíteni fogja az önkéntes tűzoltó utánpótlás nevelést, jövőre is meg fogja rendezni a tábort. Az ünnepségen, a szintvizsgákon legjobban teljesítők a szponzoroktól kapott ajándéktárgyaknak örülhettek.

A tábor hivatalos programja a résztvevő csapatok díszmenetével, és a tér kiürítésével ért véget, ezzel mutatva példát fegyelemből és kitartásból.

Molnár Attila táborvezető

 

A tábor képekben: