A Velemi Ifjúsági raj verset írt a csapatzászló bemutatásához:

 

Hegy lábánál ott van velem

ezt a helyet nagyon kedvelem.

Mindig ott leszek ha baj van,

hisz mindig is ezt akartam.

Putyora a parancsnokunk

akit néha felhúzunk.

Ha felhúzzuk a Rolit

lemoshatjuk a kocsit.

De mi mindig együtt vagyunk,

ha baj van össze fogunk.

Velem ÖTE mi vagyunk

ez a mi kis csapatunk!

 

 

A Bozsoki ifjúsági raj verse a csapatzászló mellé:

"Bozsok falu kicsi falu
A nyugati határon,
Itt vígadunk mi télen,
De még többet nyáron.

Bozsok falu kicsi,
De lakossága nagy,
A Lőrincék Pestiek,
Mi meg honfiak.

Bozsok falu kicsi falu
Sok az ifi benne,
Ki nem bánná, hogy ha egyszer
Majd tűzoltó lehetne.

Parancsnokunk Attila,
Másik nevén Szatos,
Tűzoltó, s azon felül
A helyi markolós.

Ha ő nem jön, pedig tényleg
Ritkán üt a Whisky,
Helyébe jön az újult erő,
Az extrém kemény D1xy.

Ki minket képez, láttátok őt,
A napszemcsis Peti,
S élletársát a rím kedvéért,
A szépséges Heni.

Ha női raj van, minden van,
Ez a mi törvényünk,
És ha látjuk itt a Zsuzsi,
Mi már nem is félünk.

Bozsok falu, kicsi falu,
A nyugati szélen,
Itt vígadunk mi a nyáron,
Nyáron úgy mint télen."

(Fő szerző: Nagy Lőrinc, társszerzők a többiek) :)

Képek 2016

Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége 2021. augusztus 8- és 15-e között rendezte meg a XVI. ÖTOSZ Ifjúsági Tűzoltó Tábort. A tábornak idén ismét Siófok város adott otthont. Az ország tizenkét településéről (Kőszeg, Lajosmizse, Budaörs, Harka, Abádszalók, Jászárokszállás, Pomáz, Velem, Csorna, Győrszentiván, Hegykő, Nagycenk) összesen 76 ifjúsági tűzoltó és 31 felnőtt kísérő vett részt a táborban.

A tábor létszáma, összetétele:
49 fő I-es szintvizsgázó
17 fő II-es szintvizsgázó
10 fő III-as szintvizsgázó

 

A táborozó ifjúsági tűzoltók délelőtt elméleti és gyakorlati felkészítésen vettek részt. Ezeken a felkészítéseken hozzuk azonos szintre az azonos korcsoportba tartozó ifjoncok szakmai tudását, ismételjük át az otthon tanultakat. A képzés az ÖTOSZ ifjúsági képzési programja szerint zajlik.  Délután sport és különböző csapatépítő játékokat szerveztünk a gyerekeknek, de természetesen a pihenésre, strandolásra is jutott idő. Az ÖTOSZ egyik legfontosabb szakmai programja az ifjúság nevelése, az utánpótlás képzése. A szakma elsajátításán túl, kiemelkedőnek tartjuk, hogy a gyerekek tanuljanak meg csapatban gondolkodni és egy csapatként dolgozni.  Nagy örömet okoz, ha a felnőttek ellen mérhetik össze tudásukat. Erre több csapatjáték alkalmával is adtunk lehetőséget. A gyerekek megismerhették Siófok történelmét, jártak a város utcáin.

Minden nap bővelkedett programokban. Az alaki kiképzést, valamint a szombati táborzáró díszszemle összeállítását Nyiscsák István törzszászlós, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Kiképzője végezte. A foglalkozás során a gyerekek megtanulták a vigyázzállást, fordulásokat, tisztelgést, tiszteletadást és a szakaszban való mozgást. A szerelési gyakorlatok, a tábori olimpia, a diszkó, a szakmai- és sportversenyek és az elmaradhatatlan Balatoni fürdőzés feledtette a fiatalokkal a számítógépet és a televíziót.

A küzdelem az ÖTOSZ által alapított bronz, ezüst és arany fokozatú szintvizsga jelvény megszerzéséért folyt. Az elméleti tudás mellett a gyakorlati felkészültséget is ellenőrizték a vizsgabizottság tagjai. Az új vizsgaszabályzat szerint minden táborozónak vizsgáznia kellett. Volt, aki a már megszerzett minősítését védte meg, volt, aki azért küzdött, hogy büszkén a mellére tűzhesse.

Szombaton délután öt órakor megkezdődött a táborzáró ünnepség, valamint a díszszemle. Mondhatjuk, hogy ez volt a tábor csúcspontja, melyre több szülő is kíváncsi volt. A tűzoltó egyenruhába öltözött gyerekek és csapatkísérő felnőttek Zsigó Bence (Lajosmizse) leköszönő századparancsnok vezényletével vonultak a dísztérré kinevezett sportpályára. Az ünnepségen beszédet mondott Balog László az ÖTOSZ elnöke. Megköszönte mindenkinek a munkáját, gratulált a sikeres vizsgázóknak, majd átadta az elismeréseket.

Szintvizsgák legjobbjai

Bronz szint
3. Zsugonits Áron
2. Hegedűs Dávid
1.  Juhász Bence

Ezüst szint
3. Kiss Gergely
2. Csikós Kornél
1. Pintér Milla Éva

Arany szint
3. Molnár Márk Attila
2. Tősér Tivadar
1. Gyenes Luca

Dobson Tibor a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, a tábor ideje alatt végzett csapatmunkája elismeréséül különdíjban részesíti Csorna ÖTE csapatát. Mivel Dobson Tibor elnök úr nem tudott a rendezvényen részt venni, a díjat Balog László az ÖTOSZ elnöke adta át.

Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetség Molnár Attilát, a Pomázi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokát, a tűzoltóság érdekében végzett több évtizedes munkájának, valamint az ÖTOSZ Ifjúsági Bizottságban az utánpótlás nevelés terén végzett kiemelkedő és eredményes tevékenységének elismeréséül ÖTOSZ Kiskereszt Tűzoltó Tagozat ezüst fokozatát adományozta.

A tábor hivatalos programja a résztvevő csapatok díszmenetével és a tér kiürítésével ért véget, ezzel mutatva példát fegyelemből és kitartásból.

A III. szintes (arany minősítés) csapat egy meglepetéssel készült a táborozóknak és a vendégeknek. Egy első emeleten keletkezett lakástüzet imitáltak, amit magasba szereléssel, két vízsugárral oltottak el, teljes védőfelszerelésben. A bemutató nagy sikert aratott és vastapssal jutalmazták.

A meglepetéseknek itt még nem volt vége. Horváth Gábor (Kőszeg ÖTP parancsnok-helyettese ) vezénylésével, a „Pál utcai fiúk, Grund” című számát tűzoltó szövegezéssel énekelték el.

Vacsora után a csapatversenyek és vetélkedők eredményhirdetése, majd szabadprogram zárta a napot.

 

Táborzáró ünnepség videófelvétele. Kattints a szövegre!