A Velemi Ifjúsági raj verset írt a csapatzászló bemutatásához:

 

Hegy lábánál ott van velem

ezt a helyet nagyon kedvelem.

Mindig ott leszek ha baj van,

hisz mindig is ezt akartam.

Putyora a parancsnokunk

akit néha felhúzunk.

Ha felhúzzuk a Rolit

lemoshatjuk a kocsit.

De mi mindig együtt vagyunk,

ha baj van össze fogunk.

Velem ÖTE mi vagyunk

ez a mi kis csapatunk!

 

 

A Bozsoki ifjúsági raj verse a csapatzászló mellé:

"Bozsok falu kicsi falu
A nyugati határon,
Itt vígadunk mi télen,
De még többet nyáron.

Bozsok falu kicsi,
De lakossága nagy,
A Lőrincék Pestiek,
Mi meg honfiak.

Bozsok falu kicsi falu
Sok az ifi benne,
Ki nem bánná, hogy ha egyszer
Majd tűzoltó lehetne.

Parancsnokunk Attila,
Másik nevén Szatos,
Tűzoltó, s azon felül
A helyi markolós.

Ha ő nem jön, pedig tényleg
Ritkán üt a Whisky,
Helyébe jön az újult erő,
Az extrém kemény D1xy.

Ki minket képez, láttátok őt,
A napszemcsis Peti,
S élletársát a rím kedvéért,
A szépséges Heni.

Ha női raj van, minden van,
Ez a mi törvényünk,
És ha látjuk itt a Zsuzsi,
Mi már nem is félünk.

Bozsok falu, kicsi falu,
A nyugati szélen,
Itt vígadunk mi a nyáron,
Nyáron úgy mint télen."

(Fő szerző: Nagy Lőrinc, társszerzők a többiek) :)

Képek 2016

10 éves gyerek mentheti ki a tűzből a társait

Szükség esetén jó eséllyel segíthet társainak bárki azok közül a fiatalok közül, akik Szolnokon a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidős Központban töltenek egy hetet a nyári vakációból. Július 12-19 között 14 településről 130 ifjúsági és gyerektűzoltó táborozik ott.

Az utóbbi évek hivatalos statisztikáiból, a média tudósításaiból is tudjuk, hogy az emberek biztonságát nem csak a tüzek, balesetek, hanem a természeti csapások is veszélyeztetik. A bajba jutott emberek segítséget elsősorban a tűzoltóktól várnak, akik mindent meg is tesznek, hogy meg tudjanak felelni a kialakult bizalomnak.

Balog László a Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LÖTOSZ) elnöke tájékoztatása szerint, a LÖTOSZ felismerte, hogy az ifjúsági tűzoltók megfelelő szintű képzése, az utánpótlás célirányos nevelése nélkül néhány éven belül zavarok keletkezhetnek az ország tűzvédelmi rendszerében. A helyi, megfelelően kiképzett és felszerelt önkéntes tűzoltók 10 percen belüli beavatkozási képessége tudná Magyarországon az európai uniós normáknak megfelelő védelmet biztosítani.

A Szövetség immár ötödik éve minden nyáron megrendezi a 10-18 év közötti ifjúsági tűzoltók nyári szakmai táborát, ahol a viszonylag kevés szabadidős tábori program mellett egy héten keresztül koptatják a vakáció alatt az iskolapadokat, szorgoskodnak a gyakorlópályán az ifjú tűzoltók.

Az ifjúsági tűzoltókat küldő önkéntes tűzoltóságon, vagy tűzoltó egyesületnél megtanultakat ismétlik át, gyakorolják majd az életkoruknak és szakmai felkészültségüknek megfelelő I-IV. fokozatú szintvizsgán adnak számot az egész évi tanultakból elméleti, gyakorlati, alaki és fizikai állóképességükről a fiatalok. A sikeres szintvizsgát bronz, ezüst és arany minősítő jelvénnyel ismeri el a LÖTOSZ, amelyet a vizsgák után büszkén tűznek a zubbonyukra az ifjú lánglovagok.

A tábort megszervező jászkiséri, abádszalóki és tiszaföldvári önkéntes tűzoltók nevében Urbán Fruzsina, a jászkiséri önkéntes tűzoltóság hiradóügyeletese, a tábor egyik főszervezője - állapította meg, hogy sajnos még kevés tűzoltóság ismerte fel, hogy az ország legrégebbi, - több mint száznegyven éves múltra visszatekintő - társadalmi szerveződésének fennmaradása múlik azon, hogy a gyerekekből megfelelő tűzoltó utánpótlást neveljenek. Tapasztalatból tudja, hogy a 8-18 éves korban megszerzett élmények, tudatos, évekig tartó nevelő munka hatására válhatnak lélekben tűzoltóvá a gyerekek. Akikből még sem lesz tűzoltó, azok is más szemmel néznek a közvélemény által legelismertebb hivatás gyakorlóira, és lehetőségeik szerint segíteni fogják tevékenységüket. Mindennapi életükben gyakorlati elvként tovább viszik a tűzoltók legfőbb mottóját, mely így szól: „A bajban segítünk”. Ez sem kevés, hisz senki nem tudhatja előre, hogy mikor és hol lesz erre szükség.

Leidinger István